Peering over the garden gate

Blue engineering bricks are a cohesive detail that link the drive with the paving and the house

The old concrete driveway is recycled

A secluded seating area

Irises flank the front lawn in early summer

The large paved courtyard with pockets of planting

The lunch table is ready to be set

The paving design extends the lines of the building

Oxe eyed daisies drift around the young orchard

Much like the Hanse Haus home it accompanies, this large formal garden is uncomplicated and professionally delivered with clean lines and a contemporary design. Our clients were keen to retain the rural nature of the garden in its design, planting and materials. The outdoor living space should provide a relaxed yet secure garden accommodating seating, planted beds, paving and a combination of formal lawn and a more natural flowing meadow.

Driveway and first impressions

This impressive countryside home on the outskirts of Canterbury now boasts an equally impressive gravel driveway. We crushed and recycled concrete from the old drive then laid from 10mm grade locally sourced shingle and edged it with solid blue engineering bricks. The approach leads the way towards and beyond this private home to the sides and rear of the property.

Large formal garden and courtyard

The gravel driveway points to the West of the house with a secluded seating area flanked by mature trees across the front lawn. Beyond the drive and separated by additional fencing lies the paved courtyard, spreading around the house towards the lawn, seeded afresh. The paving, laid in natural sandstone in a random rectangular pattern and continuing the solid blue engineering brick edging, stretches into the main terrace. Laid in panels of the sandstone, the terrace extends the lines and corners of the building and includes pockets of planting for a splash of nature.

Plant selection, planning and planting

We talked through the client’s own planting plans and assisted with the selection of ornamental trees and their planting. Forming an orchard towards the far end of the garden and overlooking the countryside beyond, the ground was prepared and standard trees planted including silver birch, flowering cherry, oak and a number of trees for their fruit, bark, blossom and shade.

Screening and boundaries

Considering the rural location and open aspect of the land, we supplied and erected Venetian screening panels from Jacksons Fencing. Set on edge, the screening panels pick up on the house and garage timber detailing whilst adding a secure barrier.

The completed front and rear gardens feature hard and soft landscape elements in keeping with the countryside setting. Focusing on the near-house design and its gradual blend out into the wider aspect towards the open fields, our clients now have a large outdoor living space in which to relax, entertain, play and enjoy, all year round.

“We originally requested that Haywood Landscapes help us with the design and specification for landscaping the garden, in order that we could put the work out to tender. Andy listened carefully to our list of priorities and presented us with a design that enabled the house to sit well within the plot. Haywood won the contract for the work mainly because we were impressed with the company’s professionalism. The work was completed in 12 weeks. Haywood communicated effectively throughout the process and the work was completed to a high standard. We could not be more delighted with the end result. Having four separate patio areas, we are able to use all parts of the garden at different times of the day and year. The large grass and meadow areas are perfect for family parties and games of cricket and croquet. In summary the final result including our own planting schemes have far exceeded our expectations in the pleasure and joy our outdoor space provides”

BOOK YOUR FREE INITIAL CONSULTATION NOW!

CLICK HERE